A nők hetente átlagosan 38 órát töltenek háztartási munkával!

Talán még többet azok, akik otthon vannak a gyerekekkel. Sokat tesznek azért, hogy a lakás tiszta, ragyogó legyen. A sok vegyszer azonban legalább olyan káros lehet az egészségre, mint a kosz.

A rendet és a tisztaságot mindenki szereti, de sajnos maga a takarítás az egyik leghálátlanabb tevékenység. Még a végére sem érünk, amikor akár elölről lehetne kezdeni az egészet. Nem meglepő, hogy emiatt kevesen lelkesednek érte. Talán legkevesebben a fürdőszoba takarítást kedvelik, pedig a konyha mellett ez az a helyiség, ahol legfontosabb a makulátlan tisztaság.

Mindaddig nem tulajdonítunk jelentőséget például annak, milyen fugázóanyagot választunk a fürdőszobai csempéhez, ameddig először nem találkozunk a kád, zuhanytálca, mosdó környékén a résekben „kivirágzó” feketés penészgombákkal.

Pedig gyakran előfordul, hogy a tartósan nedves helyiségekben, – mint a fürdőszobában és a zuhanyzóban – a burkolat fugáin, előbb-utóbb penészgombákra utaló elszíneződések rontják a felület összhatását és a komfortérzetünket.

Természetesen a nedves falú, penészes lakás egészségügyi veszélye régóta ismert, ugyanis a mikroorganizmusok nem maradnak meg életterük színhelyén. A szaporodást biztosító spóráik tömegesen kerülnek a helyiség légterébe.

Egyes penészgomba fajok mérgező anyagokat is tartalmaznak. Ezek belélegezve izgatják az orr nyálkahártyáját, a szem kötőhártyáját, felső légúti panaszokat válthatnak ki, bőrgyulladást kelthetnek, vagy különféle allergiás tüneteket okozhatnak.

A háziasszony pedig sokszor nem tehet mást: a nemkívánatos penészt rendszeresen agresszív, az egészségre és a környezetünkre ártalmas, maró hatású tisztítószerekkel kell a fugákról eltávolítania. Azonban a vegyszeres tisztítás sokszor tönkreteszi a burkolatot, így nemcsak ragyogásából veszíthet, hanem a díszcsíkokon lévő mintát is megsértheti.

Ahhoz, hogy a fentieket elkerüljük, nem árt, ha már a lakás tervezésénél, illetve felújításnál az anyagok vásárlásakor kellően körültekintőek vagyunk.

Ma már kapható olyan fugázóanyag, mely megoldást nyújt a nedves környezetben használt burkolatokon megjelenő penészesedés ellen. Ilyen az Ultracolor Plus valamint a Keracolor FF Flex fugázóanyag is, amely a BioBlock® technológiának köszönhetően megakadályozza a penészedést okozó mikroorganizmusok megtelepedését.

A BioBlock® egy fejlett antibakteriális rendszer, ami megakadályozza a különböző típusú szagkeltő és foltosodást okozó penészgombák és baktériumok növekedését.

Meg kell jegyezni, hogy a BioBlock®-os termékek ugyan látványosan csökkentik a különbözo típusú penészgombák, valamint a baktériumok megtelepedésének és burjánzásának esélyét, de még így sincs teljes garancia, hogy a kezelt felületeken soha nem indul meg a baktériumnövekedés. Az idő múlásával ugyanis egyetlen anyag sem képes teljes mértékben megőrizni ilyen jellegű védettségét, másrészről a külső hatásoknak kitett felületek – fugázóanyagok, tömítőkittek – esetében a megfelelő karbantartás és tisztítás továbbra is elengedhetetlen, hiszen a mikrobák a felületen megtapadó vagy lerakódott egyéb anyagokon, mint például a szappanhabon, koszon, illetve elhalt bőrsejteken is növekedésnek indulhatnak.

Megosztom