A felújítók nagy hányada nem ismeri ezt a pár szabályt… pedig ettől lesz álomszép a fürdőszoba

„Pár hónapja lett vége a felújításnak, máris hibás a fuga, most szedjük fel a teljes burkolatot?

Reméljük, Ön még sosem járt így, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a felújítók nagy hányada nem ismeri azt a pár szabályt, amit be kellene tartani, hogy ne legyen csalódás a felújításból.

Azt mindenki tudja, hogy a fugázás a burkolás utolsó szakasza, ami nemcsak esztétikailag fontos, hanem technikailag is, ugyanis a fugázó megerősíti a csempék tapadását és meggátolja, hogy a nedvesség, a víz és a szennyeződés bejusson a csempék mögé.

De van pár szabály, amit sokszor elfelejtenek betartani kivitelezéskor, emiatt pedig pár hónappal a munkák után máris megjelennek az első hibák. Ön nem fog így járni, mert most eláruljuk, mire figyeljen!

24_1

(kép forrása: http://www.androstal.ro/wp-content/uploads/2015/06/wonderful-blue-bathroom-tiles-design-ideas.jpg)

  1. Hogy NE peregjen ki a fugázóanyag

Az ok, amiért a fuga kipereg a lapok közül, egyszerű: a burkolólap közötti ragasztót nem távolították el teljesen a fugázást megelőzően, ennek következtében a fugázó nem tapad megfelelően a burkolólapokhoz és közé. Ezért kell betartani egy rendkívül egyszerű szabályt:

A ragasztás napján nem szabad fugázni: adjunk időt, hogy a ragasztó megszáradjon! Így könnyebb lesz azt a megfelelő módon eltávolítani is.

Ha már megtörtént a baj:

Ha néhány helyen már hiányzik a fugázóanyag, akkor óvatosan ki kell vésni a málló részeket, a rést ki kell tisztítani és a kimélyítés után az eredeti színű és márkájú fugázóval a hiányzó részt pótolni. Figyeljünk oda, hogy a javított rész szintkülönbsége megegyezzen az eredetiével. Így nem kell újraburkolni az egész helyiséget.

  1. Hogy NE legyen foltos a fuga

Ez a veszély leginkább a konyhákban áll fent, ahol a nedvesség és pára mellett még a zsíros anyagok fröccsenése és az olajgőz is gondot okozhat. Érdemes ezért felújításkor, építkezéskor olyan fugázóanyagot választani, ami nem nedvszívó, hanem vízlepergető tulajdonságú, illetve könnyen tisztítható.

Ha már megtörtént a baj:

Rendszeres és gondos takarítás ellenére is előfordulhat, hogy a fuga színe megváltozik, megkopik, foltos lesz. A probléma orvosolható házi praktikákkal, de léteznek speciális tisztítószerek is.
Előbbire példa az ecet, citrom és szódabikarbóna sűrű keveréke, amellyel be kell kenni a fugát és egy óra pihentetés után újból szép, fehér fugát kapunk.

A fugák házilagos felújítására, fugahibák eltüntetésére fejlesztették ki a Mapei Fuga Fresca termékét. Ezzel az anyaggal szakember nélkül is elvégezhetjük a szükséges javításokat, és megszüntethetjük a foltokat.

  1. Hogy NE legyen penész a fugán

A penész leggyakrabban a fürdőszobában okoz gondot, hiszen egy nap során itt van a legtöbbször pára, nyirkosság. Hogy az Ön otthonát is elkerülje a penészedés réme, két dolgot keressen a fugázóanyag leírásában:

  • penészedésgátló és vízlepergető

Ez a két tulajdonság az, amellyel megelőzhető, hogy a penészgombák megjelenjenek a kényes helyeken.

Ha már megtörtént a baj:

Ha a fugán mutatkoznak a penészesedés jelei, mindenképpen érdemes előrehozni a felújítás tervezett időpontját legalább az érintett helyiségben, mert egy penészes sarok nemcsak ronda látvány, de az egészségre is ártalmas!

További hasznos információkat talál még a témában az oldalunkon! Kerülje el a gyakori hibákat és élvezze otthonát hosszú időn át!

Kérdései maradtak? Kérdezzen szaktanácsadónktól díjmentesen:

szaktanacs_gomb_ok

 

Megosztom