Ha nem sikerül tökéletesen esztétikusra…

Az épületburkolói kivitelezési gyakorlat sajnos tükrözi azokat az előforduló eseteket, amelyekben még a leggondosabb előkészületek ellenére is a hidegburkolatok fektetését követő fugázás, bár szilárdsága megfelelő lenne, nem sikerül tökéletesen esztétikusra.

A kivitelezési nehézségek hatására kialakult árnyalatbeli színeltérések, a fugabedolgozást követő tisztítás során túlmosott, azaz pigment kimosással előidézett esztétikai hibák, illetve az idő múlásával megjelent foltosodások megváltoztathatják a burkolat díszítését is jelentő fugaszíneket.
E jelenségek gyakrabban tapasztalhatók fürdőszobák és nedves helységek esetén, illetve nem megfelelően szellőző helységekben.

A Fuga Fresca fugakezelő festékkel lehetőség nyílik az említett színeltérések elfedésére, illetve új fugaszín kialakítására az ép fugák felületén. Kiválóan használható olyan egyszerű felújítási munkálatok esetén is, amikor a burkolólap nem kerül eltávolításra. A felújítások a szakemberek által nehézségek nélkül, de még a lakossági saját kivitelezések során is egyszerűen megvalósíthatóak.

Eredményesen csak az állandó jellegű nedvesedés – víz hatásának nem kitett beltéri fugafelületek kezelhetőek, azaz nem a medencékben és a zuhanyzók gyakran vízzel érintkező fugáin.

Legegyszerűbben elvégezhetők az olyan kezelések, amikor a meglévő fugaszínnel azonos árnyalatú Fuga Fresca-t juttatunk az előzőleg megtisztított, megfelelően szilárd állagú, és legalább 48 órája már megszilárdult felületekre. Ekkor az ecsettel vagy szivaccsal felhordott első réteg ujjpróbával ellenőrzött száradása után elég egy második réteget hasonló módon felhordani. Ugyanez az eljárásmód szükséges mélyebb árnyalatú fugaszín kialakításához.

Ha pedig a meglévő fugaszíntől világosabbat kíván látni a tulajdonos vagy a megrendelő, akkor több alkalommal kell megismételni a kezelést. Az elkészült felületek végső tisztítása vízzel nedvesített szivaccsal történik.

A Fuga Fresca-val kezelt fugafelületek megnyugtatóan visszaállítják a burkolat korábbi tetszetőségét, illetve új színárnyalatot használva, pedig felújíthatóvá válnak a burkolt felületek.

 

Megosztom