3 végzetes hiba, amitől a fuga rövid időn belül megcsúnyul

Biztosan Ön is látott már repedezett, hiányos fugát, ami a legszebb burkolólapot is elrondította. Most összegyűjtöttünk 3 óriási kivitelezési hibát, ami miatt rövid időn belül megcsúnyul a fuga.

Természetesen azt is eláruljuk, hogyan lehet ezeket a végzetes hibákat elkerülni a csodálatos végeredmény érdekében. A cikk végén pedig még egy extra tippetis adunk, amivel mindhárom hiba könnyedén megakadályozható.

Kép forrása: styleathome.com

Bekeverés

Helytelen az a gyakorlat, amikor kicsit hígítanak a fugán azért, hogy könnyebb legyen bekeverni és bedolgozni is. Gyakori, hogy kanállal keverik be a fugát, pedig inkább keverőszár használata ajánlott. A gyárilag előírt vízmennyiséggel bekevert fugázó géppel keverve krémesebb lesz, és tovább bedolgozhatómarad, mint kézi keverés esetén. Ráadásul minél több felesleges vizet használnak a bekeverésnél, annál kevésbé fog hasonlítani a színmintához az elkészült fugakép. Másképpen mondva: minél kevesebb vízzel dolgozik a szakember a bekeverésnél és a lemosásnál, annál mélyebb lesz a kész fuga színe.

Szélsőséges időjárási körülmények

Hiába van hajnalban megfelelő idő egy terasz fugázásra, ha a lemosás után két órával elkezdi erősen sütni a nap a száradó fugát egészen estig. Ez esetben szinte biztosak lehetünk abban, hogy össze-vissza fog repedezni a fugaanyag, és még az is lehet, hogy megég a felülete, s ezért nagyon alacsony lesz a szilárdsága. Téli időben pedig, például egy fűtetlen lakásban, ahol magas a páratartalom, és az ráadásul lecsapódik a burkolatra is, csak nagyon lassan köt ki a fuga, ha ugyan teljesen kiköt. A tetejében jó eséllyel el is fog színeződni. Vannak tehát esetek, amikor el kell halasztani a munkálatokat, mert nem biztosítható a jó minőség.

Kép forrása: kezcreative.com

3D felületű lapok

Egyre divatosabbak a famintás, 3D felületű burkoló lapok. Nehéz egyszerre dolgozni a fugaárkokban és a felületi mélyedésekben. Az utóbbiak kicsi mélysége miatt például hamarabb megszárad a fugaanyag. Így amikor a fuga hézagban moshatóvá válik a fugázó, a lap bordáiban már jobban megkötött az anyag. Ilyenkor a legnagyobb hiba, ha bő vízzel, jól megnyomva a nyeles szivacsot, elkezdik gyorsan lemosni a fugát. A végeredmény egy túlmosott, mély fugakép lesz, ami jellemzően még köszönőviszonyban sincs a fuga kívánt színével. Sokkal jobb megoldás, ha tisztító filc segítségével van kialakítva a fuga strukturálása. Ebben az esetben a filc nem mélyíti ki a fugát, és nem lenne szükséges a sok lemosó víz alkalmazása sem.

Kép forrása: romex.co.za

Extra tipp, amivel mindhárom probléma kezelhető:

A próbafugázás! Legyen rá idő, mert egy hibát sokkal könnyebb megelőzni, mint kijavítani.

Ha szeretné megtudni, hogy a felújításához milyen minőségi termékeket ajánl a Mapei, pontosan mennyi alapanyagra lesz szüksége, és mindez mennyibe kerül Önnek, akkor keresse fel honlapunkat: http://ajanlatado.marelsoreveglegesen.hu/

Megosztom