Izgalmas, trendi, egyedi burkolatok

Avagy miért válasszon mozaikburkolatot

Sokan nagyon magas művészi szintre emelik a mozaikrakás technológiáját, és vannak szakemberek, akik kifejezetten mozaikburkolásra specializálódtak. Felhordása szakértelmet és tapasztalatot igényel, mindenképpen szakemberre kell bízni.

Mikor válassza ezt a fajta burkolatot?

  • Ha konkrét, egyedi motívummal szeretné díszíteni padlóját, falburkolatát, fürdőszobáját, medencéjét, és nem elégszik meg a szabvány burkolatokkal
  • Ha szeretné színesebbé, izgalmasabbá tenni burkolatait, akkor a mozaik kiváló „játékteret” ad erre, ugyanis nem kell egész tereket beborítani vele, lehet, csak egyes részeket is feldobni mozaikkal
  • Ha szereti a csillogó felületeket, akkor is megfelelő választás, hiszen az egyes szemekre eső fény, és azok visszatükröződése, beragyogja a burkolatot
  • Ha vonzódik a kézműves jellegű munkákhoz, amin érződik az alkotó szíve lelke, és igazi karaktert ad otthonának


Melyiket válasszam: mozaik vagy burkolólap?

Mindegy, új építésű vagy felújítás előtt álló a felület, a legfontosabb, hogy, ha a hidegburkolás mellett döntöttünk, válasszunk a klasszikus csempe vagy a mozaik között. Megkönnyíti a helyzetünket a felület ismerete, hisz ívelt vagy bonyolult falat mindenképpen érdemesebb mozaikkal fedni – pontosan és esztétikusan követi a felület ívét, valamint nincs éles, durva vágási felület – utóbbit a nagyobb kerámialapok esetében nem tudjuk elkerülni. Tehát tagolt, íves felületen könnyebben alakítható kis darabjai mellett, így nem kell elvágni, mint mondjuk egy burkolólapnál.

Így gyakran nem pusztán esztétikai, hanem praktikus okokból is alkalmazzák olyan íves, térbeli legkülönfélébb formájú felületeken, melyeknek a burkolása nagyobb elemekkel szinte lehetetlen lenne. Ezeken a felületeken a burkolat kiosztása, a lapok elhelyezése nagy szakértelmet, tapasztalatot, és szépérzéket igényel.

Emellett az üvegmozaik anyagában színezett, így nem kell attól tartani, hogy a fokozott igénybevétel miatt az évek során kifakulna vagy elvesztené mázas, színes rétegét. Valamint gazdaságossági szempontból nem elhanyagolható, hogy nincs maradék, felesleges, fel nem használható anyag mozaikos burkolás esetében.

Milyen típusai vannak, előnyök-hátrányok

Rengeteg féle-fajta mozaik közül válogathatunk, igazából csak a pénztárcánk szab határt a választásban. A hagyományos üvegmozaikoktól a kristály- és márványmozaikon át, egészen a trendi fém- vagy az egészen exkluzív nemesfém mozaikokig (arany, ezüst).

Attól függően, hogy milyen felületről és milyen mozaikról van szó, függ a felhasználás módja, nem mindegy, hogy milyen technológiával készül a burkolat.

Anyaga szerint:

kerámiamozaik:
Többféle kerámia alapanyagú mozaik létezik. Gyártanak kerámia mozaikot (gyakorlatilag kis méretű csempe), ugyanakkor felhasználhatnak a művészek összetört csempét, járólapot, esetleg törött tányért, vagy egyéb porcelán, esetleg cserép alapanyagot.

kő mozaik:
A gépesítésnek köszönhetően ma már elérhető áron beszerezhető különböző kőfajtákból készült mozaikok. Ezekből ugyanúgy kialakítható egy kép, mint a hagyományos kő mozaiknál. A képet el lehet készíteni egy műhelyben, majd valamilyen hordozóanyagra ragasztva a helyszínen viszonylag gyorsan elhelyezhető. Nem igényel utólagos csiszolást! Azonban a kő utólagos kezelését igen. Amennyiben nem művészeti célokra szeretné használni, hanem egyszerű padló vagy falburkolatként, akkor hálóra ragasztva is megvásárolható. A klasszikus mozaik nagyon ellenálló anyag, medencében is remekül megállja a helyét.

üvegmozaik:
Legelterjedtebb mozaik típus. Előnye: lényegesen ellenállóbb, mint a kőmozaik, és gyakorlatilag korlátlan színárnyalatban előállítható. Hálóra és papírra kasírozott változatban is kapható.

kristály mozaik:
Ez a mozaikfajta nagyon áttetsző. Tehát mindenképp fehér alap és ragasztó szükséges, valamint a fuga nagymértékben befolyásolja az összképet. Ezt a mozaik-fajtát elsősorban olyan helyen alkalmazzák, ahol megvilágítva csodálható. A világítás nem feltétlenül mesterséges. Tehát felhasználhatják lámpaernyőn, üvegvázán, de akár ablakfelületként is.

irizáló mozaik:
A felülete szivárvány színekben tündököl, oldalról nézve. Egy vékony fémfüstöt visznek fel a mozaik felületére. Hátrány: Ez a bevonat kemény igénybevétel esetén hajlamos megkopni.

kavics mozaik:
Az alaposan megtisztított kavicsot nyomkodják ragasztóanyagba. Mivel a természetes köveket nem színezik, elég korlátozott a színválaszték. Mivel természetesen a felület nem sima, elsősorban kültéri felületen használják, ahol ez kimondottan előnyös. Hagyománosan a lapos köveket állítva nyomkodják a kötőanyagba. Természetesen manapság már hálóra ragasztott változatban árusítják.

Hordozófelület szerint megkülönböztetünk:

  • Papírhordozójú (burkolólap látható oldalán van)

üvegszövet hálóra kasírozott mozaik: egyre elterjedtebb mostanában (burkolólap hátoldalán van, tehát magába a ragasztóba kerül bele).

Megosztom