Aminek csak a képzelet szab határt

Varázsolja otthonát egyedivé egy kis mozaikkal!

Már az ókorban is imádták, és évezredes díszítőelemnek számít a mozaik, de manapság egyre divatosabbak a mozaikkal burkolt felületek a lakásépítéseknél és a lakások felújításánál.

Leggyakrabban fürdőszobákban, konyhákban, medencékben és gőzkabinokban találkozunk velük, de igény szerint a Mozaik készítésnél fontos a megfelelő fuga választásFelújítás során válasszon divatos mozaik burkolatlakás mámozaikkal burkolt fürdőkáds részein is megtalálhatóak, akár csak díszítési céllal is. Különböző típusúak vannak, hiszen lehetnek kerámiából, kavicsból, kőből, és üvegből is.

Egy fal, egy megvilágítás, egy mosdópult mind-mind készülhet mozaikból, mely lehet nagyon extrém, és különleges is egy hozzá illő fuga választásával, ami meghatározhatja otthona hangulatát.

Számos kérdés merülhet föl, mit-mivel és hogyan készítsünk mozaik burkolatot egy felújítás alkalmával…

5+1 jó tanács, hogy elkerülje a reklamációkat a mozaik burkolatoknál

  1. Ezen burkolatok fektetésénél az egyik legfontosabb az aljzatok megfelelő előkészítése.
  2. Tartós vízterhelésnek kitett helyeken – de időszakos vízterhelésnek kitett beltéri helyeken is -, illetve kültéren, mindenképpen vízszigetelést ajánlunk
  3. A ragasztók között található fehér színű ragasztó, mert a világos vagy átlátszó mozaikoknál átüthet a szürke ragasztó, vagy árnyalatbeli különbségeket okozhat.
  4. Nagyobb felületeknél vagy medencénél érdemesebb nátronpapírra kasírozott mozaikokat alkalmazni. Kisebb felületekre a hálókasírozott változatot (medencébe nem ajánlott), vagy darabonkénti ragasztást szokták használni.
  5. Fugázóanyag választása esetében dönthetünk normál fuga, vagy gyorskötésidejű cementes fugázóanyag mellett, ha azonban még esztétikusabb hatást szeretnének elérni a felújítás után, a cementkötésű fuga helyett epoxigyantát is lehet használni. Ez a fugázóhabarcs teljesen vízzáró, és ragasztásra is alkalmas. Igaz, érdemes szakemberekre bízni ennek a bedolgozását.

+1   Azonban ha valami igazán különlegesre vágyunk választhatunk csillámokkal díszített fugázót is.

Még néhány jó tanács, amit érdemes betartani, hogy elkerülhetőek legyenek a problémák a felújítás során, és biztosan nem fog csalódni a mozaikkal készült burkolatban:

  • A hálóra kasírozott üvegmozaikok tartós vízterhelésnek kitett felületek burkolására teljesen alkalmatlanok.
  • Száraz helyiségekben, fürdőszobákban, konyhákban használhatók, de medencékben semmi esetre sem.
  • Intenzív vízhatásnak kitett felületek (pl.: zuhanyzók) fugázására vízzáró epoxy fugázóhabarcs használata ajánlott.
  • Homlokzatokon, úszómedencékben, erkélyeken és teraszokon kizárólag az előlapjukon kasírozott mozaikok használatát ajánljuk.

Ha bizonytalan a választásban, hogy miért használjon mozaikot otthona burkolatának kialakítása, felújítás esetén, hogy mikor válassza, milyen típusai vannak a mozaikoknak, és azoknak milyen előnyei, esetleg hátrányai vannak, akkor töltse le a „Hogyan varázsolhatja otthonát még izgalmasabbá egy kis mozaikkal?” című pdf formátumú kiadványunkat.

Megosztom