Miért olyan fontos, hogy milyen burkolat és fuga kerül a konyhába?

A konyha a családi élet központja: a szép csempe és a hozzá illő fuga felöltözteti ezt a helyiséget.

Ki több, ki kevesebb időt tölt el konyhájában főzéssel, de elengedhetetlen, hogy komfortos legyen, kézre álljanak a főzéshez szükséges kellékek, tehát szívesen tevékenykedjen benne tulajdonosa.  Ezt az érzést csak fokozza, ha a burkolatok és a fuga ízlésesek, hangulatosak, a lakás atmoszférájához passzolnak.

Milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a megfelelő csempét és fugát?

Sok tényező befolyásolja, hogy milyen csempét, illetve fugát válasszon konyhájába:

  • Míg a fal színét viszonylag könnyű megváltoztatni, addig a burkolatok cseréje jóval munka- és időigényesebb feladat. Érdemes tehát erre gondolni, amikor csempeválasztás előtt áll.
  • Fontos, hogy a csempe és a fuga színe összhangban álljon a konyha berendezési tárgyainak színvilágával.
  • Lényeges, hogy a konyha és a választott csempe a lakás többi helyiségének színeivel is harmóniában legyen.
  • Kicsi a tér, Ön azonban azt szeretné, ha tágasabbnak hatna? Ebben az esetben praktikus világos színű, nagy méretű falburkolatot választani, színben passzoló fugával.
  • Ha a nagy teret szeretné optikailag kisebbnek feltüntetni, akkor viszont kisebb méretű, sötétebb színű csempe és fuga választása ajánlott.
  • Azt is végig kell gondolni, hogy szeretne-e bordűrt vagy díszcsempét konyhájába. Ezek feldobhatják, színessé tehetik a burkolatot, de csak módjával. Ha túl sok van belőlük, akkor pont ellentétes hatást eredményez használatuk.

Tudatos tervezés

Soha nem szabad “hirtelen felindulásból” burkolatot választani, vagyis alaposan át kell gondolni, hogy valóban azt a csempét, járólapot szeretné-e, ami elnyerte a tetszését. Mielőtt végleg eldöntené, hogy milyen csempe/járólap kerüljön konyhájába, gondolja végig az alábbiakat!

  • A színek harmóniában legyenek egymással.
  • Egy helyiségen, de egy lakáson belül se akarjon több stílust keverni, mert ez nem komfortot, hanem diszharmóniát fog eredményezni.
  • A formák álljanak összhangban egymással.

Miért olyan fontos a fuga?

A fuga szerepe és minősége rengeteget változott. Ma már nem csupán praktikus okokból használják a szakemberek, jelentősen előtérbe került díszítő funkciója is.

Manapság nem ritka a merészebb színvilág használata a fuga esetében sem. Ezzel azonban vigyázni kell, mert a helytelenül megválasztott fugaszín képes az egész felület összképét elrontani.

Egyre gyakoribb, hogy egy felületen belül eltérő színű fugákat használnak. Ez a megoldás nagyon mutatós, ha megfelelően használják, ellenkező esetben, helytelen kombináció esetén azonban hibásnak tűnhet a burkolás.

Ha bizonytalan, akkor kérjen szaktanácsot: https://www.mapei.com/hu/hu/szaktanacs

Ha pedig kíváncsi a Mapei fugázóinak színválasztékára, azokat itt megtalálja: https://www.mapei.com/hu/hu/eszkozok-es-letoltes/szines-fugazo-tomitoanyag

Megosztom