Mikor melyik a legmegfelelőbb fugázóanyag?

iStock_000010107313LargeA fugázóanyagot, természetesen, elsőre mindig a szépség, az esztétikai szempontok alapján választjuk ki. Elképzeljük, hogy fest majd az adott fugaanyag a burkolatunkkal, a környezetben, amibe majd kerül. Ha ezt mérlegeljük, jó, ha betartunk egy praktikus szabályt. Ne bízzuk csak a képzeletünkre magunkat. Nézzük össze a fugaanyag színét a burkolattal, esetleg több megvilágításban is, s látványt ennek alapján képzeljük magunk elé.

Azonban nem állhatunk meg ennél az egy szempontnál. Hiszen minden fugázóanyagot más és más fugaszélességre fejlesztettek ki, tehát mindenkép tájékozódnunk kell arról, hogy a nekünk tetsző fugaanyag alkalmas-e a mi burkolatunkba tervezett, adott szélességű fugahézagok tömítésére.

A Mapei fugázók mindegyik fokozottan terhelhető, így ez az egy szempont a Mapei termékeket illetően nem igényel túlzott megfontolást. Ugyanakkor érdemes átgondolnunk, hogy milyen vegyi terhelésnek és nedvességnek lesz kitéve az adott burkolat. Ennek alapján tudjuk eldönteni, hogy cementes, vagy epoxi fugaanyagot válasszunk.

A konyhapultra, vagy a konyha pult melletti falra, illetve az épített zuhanyzók burkolatához ajánlatos epoxi fugatömítőt választani, míg minden más hidegburkolathoz, nappaliba, fürdőszobába, teraszra jó megoldást nyújtanak a cement alapú fugázóanyagok.

Ugyancsak fontosak lehetnek a különböző fugaanyagok bedolgozási szempontjai is. Hiszen, ha egy lakás részleges felújításának kellős közepén vagyunk, vagy minél rövidebb ideig szeretnék védeni a készülő burkolatot az időjárás káros hatásaitól, érdemes a gyorskötő termékek mellett döntetnünk, például a ragyogó színekben rendelkezésre álló Ultracolor Plus mellett.

Epoxi fugaanyagok esetében szempont lehet a bedolgozás könnyűsége is. A legkönnyebben, a leggördülékenyebben az epoxi fugák közül a Kerapoxy CQ-val lehet dolgozni. Ugyanakkor a Kerapoxy fugaanyag felülete simább képet mutat, mint az elkészült Kerapoxy CQ felülete. Ezen kívül a Kerapoxy és a Kerapoxy Design ragasztóként is alkalmazható, s vannak olyan építési feladatok, ahol ez előnyt jelent. S végül, az epoxi fugák királynője, legalábbis esztétikai szempontból, a Kerapoxy Design számtalan lehetőségét kínálja a kreatív, egyedi és különleges megjelenéseknek. Például egy aranyosan csillogó fugázóanyag a fürdőszoba burkolat dísze is lehet, vagy egy színes, csillogó epoxi fugaanyaggal elkészített konyha falburkolat csodálatos atmoszférát teremthet egy modern konyhában.

Apóságnak tűnhet, de ha belegondolunk, hogy egy burkolat hosszú-hosszú időn keresztül fogja meghatározni az otthonunk, üzletünk vagy munkahelyünk hangulatát, kényelmét, s azt az örömet, amit az adott térben újra és újra átélhetünk, akkor ez az apróság nagyon fontossá válik. Figyeljünk ezért oda a jó választásra.

Kérjen szakmai segítséget a Mapei szaktanácsadóktól itt!

 

Megosztom