Milyen fuga való a konyhába?

Fugázóanyag választás a konyhábaAmikor egy helyiséget csempézünk, lapozunk, igen kevesen gondolunk arra, hogy a választott fugának nem csak az esztétikai szempontoknak kell megfelelnie, hanem más tényezőt is figyelembe kell venni. Ezek közül a legfontosabb az, hogy milyenek lesznek a körülmények, vagyis mi az, amit a fugának el kell majd „tűrnie” a helyén, milyen külső tényezők fognak rá hatni. Ezek nagyon eltérők lehetnek annak függvényében, hogy pontosan hol használjuk az anyagot. Egy kültéren alkalmazott fugát értelemszerűen durvább hatások érnek, mint egy bentit, de a lakáson belül is nagy különbségek lehetnek. A konyhában például számos olyan dologra kell odafigyelni, hogy ne legyen probléma és a fuga tartós legyen.

Támadnak az ételek

Kifröccsenő ételek koszolhatják a fugátA konyhában igen gyakran készülnek különböző ételek. A nagy főzés-sütés közepette azonban előfordulhatnak balesetek, például kiömlik, kifröccsen ez vagy az. Ezekkel a legnagyobb gond, hogy még a leggyorsabb takarítás ellenére is előfordulhat, hogy nyomot hagynak a fugán, ami bizony nem mutat szépen egy idő után. A paradicsomszósz például kifejezetten csúnya a világos színű csempe között, és sajnos igen látványos is.

Erre a problémára kétféle megoldás létezik: egyrészt, érdemes a fuga színét úgy megválasztani, hogy ne látszódjon meg rajta minden szennyeződés. Ez persze nem mindig lehetséges, mert igazodni kell a csempe színéhez is. Azonban minden esetben választhatunk olyan fugát, amit könnyű tisztítani, és nem szívja be egyből a szennyeződéseket, így egyszerűen letakaríthatjuk az ételfoltokat.

Itt is van pára

Sokan nem számolnak vele, de a konyhában is gyakran párás a levegő, az ételekből felcsapó gőz miatt. Emiatt érdemes olyan fugát választani, ami ennek is ellenáll, különben hamar elkezdhetjük tapasztalni, hogy a fuga tönkremegy, repedezni kezd. Ha erre odafigyelünk, és számolunk a főzés miatt kialakuló párával, máris sokat tettünk azért, hogy a konyhában is tartós legyen a fugánk, akárcsak a lakás többi pontján – ezzel pedig sok bosszúságot spórolhatunk meg magunknak.

Megosztom