4 trükk, hogyan nem lesz a fuga foltos

Egyetlen félelme lehet minden felújítónak a fugázással kapcsolatban: hogy a fuga foltos lesz rövid időn belül. Valós ez a félelem, mert a fuga az egyik legkényesebb pontja a burkolásnak, ez piszkolódik, foltosodik a leggyorsabban, itt jelennek meg az első hibák általában.

Nézzük meg, mik azok a szakmai tippek, amelyek segítik, hogy a fugázás megfelelő minőséget érjen el, a fugakép pedig szép és időt állóan tökéletes legyen.

Kép forrása: builddirect.com

Íme, a 4 bedolgozási praktika, hogy ne legyen a fuga foltos

  1. Nagyméretű lapok padlóra ragasztásakor szükség lehet bemozgatásra, és ezalatt a ragasztó kifolyhat a fugákon. A kifolyt ragasztó eltávolítását a kivitelezők különböző módon végzik. Van, aki még friss állapotban szivaccsal kitörli, van, aki szilárdulás után kikaparja.

A fugázás szempontjából lényeges: egységesen mély, ragasztómaradványtól mentes fugahézagot lehet hibamentesen kifugázni. Ez nem csak a világos fugáknál igaz, hanem minden esetben. Mivel a ragasztó színe soha nem ugyanaz, még akkor sem, ha mindkét segédanyag színe cementszürke.

Kép forrása: angieslist.com

  1. A fugázás előtt fontos meggyőződni arról, hogy a burkolat alatti ragasztó, és a ragasztás előtti kiegyenlítés kiszáradt, illetve, hogy a nyitott időszakban nem jutott be nedvesség a fugákba.

Miért fontos ez? Mert minimális nedvesség is okozhatja, hogy a fuga foltos lesz. Vegyük figyelembe azt is, hogy egy nagyobb méretű padlólapnál másnapra a ragasztó nem tud annyit száradni, hogy biztonsággal meg lehessen kezdeni a fugázást.

Kép forrása: hoppecarpet.com

  1. A fugázóanyag bedolgozása nem bonyolult feladat, mégis vannak olyan praktikák, amelyek segítenek abban, hogy esztétikus legyen a fugakép. Ilyen például az, hogy a bekevert fugázót mindig érdemes jól átkeverni a bedolgozás előtt, mert a megfelelő minőség csak akkor érhető el.

Jó tudni azt is, hogy bár a túl krémes fuga igen könnyen behúzható, a lemosásnál ez negatívan fog jelentkezni. A felülete száraznak fog tűnni, ugyanakkor a mosás megkezdésekor azonnal visszalágyul, és a fuga foltos lesz.

Kép forrása: jerryenospainting.com

  1. A megfelelően bedolgozott fuga lemosásának idejét sajnos nem lehet időben megadni, mert a kivitelezési körülmények nagyon eltérőek lehetnek. Ezért, amikor a fuga felülete matt lesz, ujjpróbával meg kell nyomni, és ha megfelelően kemény, nem ragad, akkor lehet kezdeni a lemosást.

Fontos, hogy ne sok vízzel mossuk a fugát, ne álljon víz a fuga felületén, illetve ne folyjon a víz a falon. A lefolyó víz kimossa a fugát, és máris kész a baj: a fuga foltos lesz.

Ajánlott jól kinyomott nyeles szivaccsal strukturálni a fugázót, majd ismét jól kinyomni szivaccsal, egy húzással tisztára mosni. Így mély színű, telített, sima felületű fugakép lesz az eredmény.

A burkolólapot száraz ronggyal, szivaccsal, a fugázó teljes megszilárdulása előtt áttörölni tilos! Mert akkor a fugamaradványt beletörjük a még nyers fuga felületébe, és kész a foltos fuga.

Megosztom