Speciálisabb megoldást igényel a mozaikkal való burkolás?

Igen, hiszen általánosságban elmondható, hogy mm pontosságban kell dolgozni a felújítás alkalmával.

Mozaikfektetési „aranyszabályok”:

Tökéletes, sima alapfelület szükséges, mert itt a kis mozaik elemeknél minden hiba meglátszódhat, ami pl. egy nagy burkolólapnál elfedhető. Ha átüthet a ragasztó, akkor fehér színű ragasztó, ha átlátszó a mozaik, akkor a fehér ragasztó teljes fedettségben legyen, ha ez még ráadásul medencében van, akkor célszerű olyan ragasztóval és fugázóval készíteni a mozaikot, ami nem vesz fel vizet (epoxi fuga).
Ha foncsorozott a mozaik hátulja, akkor nem cementes fugával kell ragasztani, mert különben megmarhatja a foncsorozást. Ami meg a természetes kőmozaikot illeti, mindaz igaz, ami a természetes kőre igaz, kivéve a nedvességre való deformálódást, attól nem kell félni kőmozaik esetében.

Még is milyen ragasztóra lesz szüksége?

Mozaik fektetésekor válasszon lecsúszásmentes ragasztót A mozaikok fektetése során nem használunk fugakereszteket, ezért függőleges felületeken célszerű lecsúszásmentes ragasztót választani a felújítás során.

  1. Kerámiamozaikok normál kötésidejű ragasztója a Keraflex, gyorskötésű ragasztója a Keraquick. A Granirapid ragasztóval, és a Keraquick + Latex Plus, Kerabond T + Isolastic, valamint Adesilex P10 + Isolastic ragasztó keverékekkel a kerámia és az üvegmozaikok egyaránt ragaszthatók. Ezek a ragasztók elérhetőek fehér színben is, ami minden áttetsző mozaik esetén ajánlott.
  2. Átlátszó üvegmozaikok esetén az Adesilex P10 + Isolastic keveréke a legjobb választás, mivel ez a ragasztó kiemelkedő fehérségű. Gyorskötésű ragasztók nagyobb összefüggő felület burkolásakor és kedvezőtlen időjárási körülmények esetén javasolhatóak.

Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a ragasztók nyitott idejére, mert, ha bőrösödés után helyezik fel a mozaikokat, megfelelő tapadás nem jön létre. Természetesen használhatóak epoxigyanta alapú ragasztók is, mint a Kerapoxy, vagy a Kerapoxy Design is. Átlátszó üvegmozaikok esetén színes epoxi fuga alkalmazásával különleges esztétikai hatást érhetünk el.

Ha kérdése van, vagy segítségre lenne szüksége, akkor kérjen szaktanácsadónk segítségét, aki szívesen segít Önnek.
Megosztom