A tökéletes fugázás 4 titka

Ismerje meg azokat a praktikákat, amelyeket a legjobb burkoló szakemberektől lestünk el!

Íme, 4 lépés, amitől a fuga álomszép és tökéletes lesz:

  1. Ragasztáskor

Nagyméretű lapok padlóra ragasztásakor előfordulhat, hogy a ragasztó kifolyik a fugákon. A kifolyt ragasztó eltávolítását a kivitelezők különböző módon végzik. Van, aki még friss állapotban szivaccsal kitörli, van, aki szilárdulás után kikaparja. A fugázás szempontjából egy lényeges dologra kell figyelni: egységesen mély, ragasztómaradványtól mentes fugahézagot lehet hibamentesen kifugázni. Ez nem csak a világos fugáknál igaz, hanem minden esetben, mivel a ragasztó színe soha nem ugyanaz, még akkor sem, ha mindkét segédanyag színe cementszürke.

  1. Fugázás előtt

A fugázás előtt fontos meggyőződni arról, hogy a burkolat alatti ragasztó, és a ragasztás előtti kiegyenlítés kiszáradt, illetve, hogy a nyitott időszakban nem jutott be nedvesség a fugákba. Miért fontos ez? Mert minimális nedvesség eltérés is okozhat maradandó foltosodást. Vegyük figyelembe azt is, hogy egy nagyobb méretű padlólapnál másnapra a ragasztó nem tud annyit száradni, hogy biztonsággal meg lehessen kezdeni a fugázást.

  1. Fugázó bedolgozása

A fugázóanyag bedolgozása nem bonyolult feladat, mégis vannak olyan praktikák, amelyek segítenek abban, hogy esztétikus legyen a fugakép. Ilyen például az, hogy a bekevert fugázót mindig jó átkeverni a bedolgozás előtt. Jó tudni, hogy bár a túl krémes fuga igen könnyen behúzható, de a lemosásnál ez negatívan fog jelentkezni, mert a felülete száraznak fog tűnni, ugyanakkor a mosás megkezdésekor azonnal visszalágyul a fuga, és beesett, foltos fugaképet kapunk. Javasoljuk, hogy mindig inkább kicsit „keményebb” konzisztenciájú fugázót alkalmazzunk.

  1. Tisztítás

A megfelelően bedolgozott fuga lemosásának ideje a kivitelezési körülményektől függ, nem lehet egységesen meghatározni. Ezért ujjpróbával meg kell nyomni, és ha megfelelően kemény, nem ragad, akkor lehet kezdeni a lemosást. Fontos, hogy ne sok vízzel mossuk a fugát, ne álljon víz a fuga felületén, illetve ne folyjon a víz a falon, ugyanis a lefolyó víz kimossa a fugát, foltossá teszi. Javasoljuk jól kinyomott nyeles szivaccsal strukturálni a fugázót, majd jól kinyomott szivaccsal egy húzással tisztára mosni. Ha így járunk el, akkor mély színű, telített, sima felületű fugaképet kapunk. A burkolólapot száraz ronggyal, szivaccsal, a fugázó teljes megszilárdulása előtt áttörölni tilos, mert különben a fugamaradványt beletörjük a még nyers fuga felületébe, és foltos lesz a fuga.

Kérdései maradtak? Ismerje meg a Mapei fugázókat vagy kérdezzen szaktanácsadónktól díjmentesen:

szaktanacs_gomb_ok

Megosztom