5 dolog, amit eddig nem tudott a fugázó választásáról

Gondoljon csak bele: a fugaanyag az egyetlen látható segédanyag, hiszen a ragasztók, az aljzatkiegyenlítők, stb. mindig rejtve maradnak. Éppen ezért kell kiemelt figyelmet fordítani a fugázó kiválasztására is. Ráadásul a fugázónak ugyanazokat a terheléseket kell elviselnie, amit a burkolatnak is. Tehát milyen szempontok szerint válasszuk ki a megfelelőt? Íme, 5 tippünk:

Bedolgozhatóság:

A különböző alapanyagú fugázók bedolgozása más-más technikát és felkészültséget igényel. A cementes anyagokat a legtöbb burkoló rutinból tudja használni. Az epoxigyanta bázisú fugázó használata mára jelentősen könnyebbé vált, ennek ellenére a cementes fugázással meg szerzett rutin nem elég az epoxi fugázás elkészítéséhez. Ha Ön szeretne epoxi fugát, kérdezzen rá a szakembernél, hogy milyen gyakran használja, és ha szükséges, teszteljék egy kisebb próbafelületen.

fugaanyag
Kép forrása: http://academytiles.com.au/asp/ImagesWeb/Concepts/3598.jpg

Látvány:

Fontos, hogy a fugázó valós színét ismerjük, és tudjuk, hogy a kész fuga milyen struktúrájú, fényességű lesz. Választás előtt ezért érdemes összenézni a valós fugaanyag és a burkolat színét. A cementes fugázó színe általában mattabb, míg az epoxi fugáké fényesebb és simább. Ez utóbbiak színe akkor sem változik meg, ha tartósan nedvességgel érintkeznek, míg a cementes fugáké ilyenkor sötétebb tónusú lesz.

 

Fugaszélesség:

Minden fugázóanyagnál adott, hogy mekkora fugaszélességnél alkalmazható. Ajánlott ezt minden esetben szem előtt tartani, mert ha a fugaanyag az előírtnál szélesebb fugába kerül be, akkor repedések kialakulására és beesett felületre lehet számítani. Az előírásnál szűkebb fugahézag pedig nem megfelelő kötést, kiégést, vagy nehézkes bedolgozást okozhat. Mindkét esetben sajnos számíthatunk a fugázó foltosodására is.

fugaanyag
Kép forrása: https://photos.zillowstatic.com/i_g/ISp5xyt1kknvj00000000000.jpg

Vegyi terhelés:

A használatból, takarításból fakadó tartós vagy gyakori vegyi igénybevétel akár egy egyszerű konyhában is jellemző lehet. Ezeken a helyeken jóval hosszabb élettartamú megoldást jelent az epoxi gyanta alapú fugázó használata.

Vízfelvétel, koszolódás, penészedés:

Nedvességnek, legyen az akár csak fröccsenő nedvesség, kitett felületekre a fugázók közül érdemes vízlepergető tulajdonságú cementes fugázó választása. Tartósan párás nedves környezetben nagy előnyt jelenthet a penészedés gátló tulajdonság. Ezek a tulajdonságok csökkentik a fugázó koszolódását is.

Megosztom