Milyen fuga legyen a nappaliban?

Fugázóanyag választás a nappalihozAmikor kiválasztjuk egy csempézés, járólapozás alkalmával a fugát, számos szempontot figyelembe kell venni. Egyrészt, fontos, hogy a fuga szép legyen, hiszen nagyban meghatározza az összképet, annak ellenére, hogy apró részletnek tűnhet. Másrészt persze alkalmazkodnia kell a környezethez, vagyis olyan fugát kell választani, ami ellenáll azoknak a környezeti hatásoknak, amik az adott helyen jellemzőek. Egyáltalán nem mindegy például, hogy a fuga a lakáson kívülre vagy belülre kerül, ahogy az sem, hogy a lakáson belül melyik helyiségbe. A nappaliba kerülő fuga például igen vegyes hatásoknak van kitéve, hiszen ebben a helyiségben rendszerint sokféle tevékenységet végzünk, ezért jó, ha minél ellenállóbb anyag.

Mire kell ügyelni a nappaliban?

A nappali zárt tér ugyan, ennek ellenére érdemes odafigyelni arra, hogy olyan fugát válasszunk, ami ellenáll a nedvességnek. Ennek oka igen egyszerű: bármi kifolyhat, kiömölhet a nappaliban, ami tönkreteheti a fugát – elég egy pohár innivaló is. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy olyan anyagú fugát válasszunk, ami nem színeződik el, ha valami olyan anyag ömlik rá – ez egy paradicsomlé, vörösbor, vagy éppen kóla esetén nagyon hasznos tulajdonság lehet. Természetesen lényeges szempont mindezek mellett, hogy a fuga jó minőségű, tartós legyen, hogy ne repedezzen be.

Milyen színű fugát válasszunk?

A fuga színe azért nem mindegy, mert nagyban meghatározza a nappali összképét. Alapvetően két lehetőség áll rendelkezésre: vagy a csempéhez, járólaphoz igazítjuk a fuga színét, vagy a környezethez. Ha az előbbit választjuk, akkor dönthetünk olyan fuga mellet, ami színben harmonizál a járólappal, de olyan mellett is, ami direkt kontrasztos – a fehér lap fekete fugával például kifejezetten gyakori és divatos. Utóbbi esetben választhatjuk azt az opciót, hogy a fal színéhez igazodunk, de akár a bútor vagy a függöny is szóba jöhet kiindulási alapnak. Ez kissé extrém, és kevésbé gyakori, de nagyon jól tud mutatni, ha jól eltalálják.

Megosztom